Design-talot ja ekotalot – näissä hinnoissa liikutaan

Suomalaiset haaveilevat yhä useammin talosta, jossa on uniikkia designia. Talolta halutaan nykyään enemmän kuin ennen – vielä joitain vuosia sitten vaatimustaso ei ollut näin korkea, mutta nyt suomalainen ostaja osaa vaatia talolta enemmän. Syy tähän lienee rakennus- ja sisustusblogeissa, joiden runsas lukumäärä ja korkeatasoinen sisältö antavat ideoita arjen sisustus- ja rakennusprojekteihin niin minimalistisille kuin boheemeillekin asukkaille.

Sen lisäksi, että talolta halutaan uniikkia ”lookkia” ja moderneja elementtejä, talon pitäisi olla myös ekologinen. Ekologisella talolla tarkoitetaan rakennusta, joka kuluttaa mahdollisimman vähän energiaa ja rasittaa muutenkin luontoa sekä kukkaroa mahdollisimman vähän. Tämä ei ole helppo yhtälö, sillä talo hengittää yleensä sitä vähemmän mitä tiukemmin se on eristetty. Tämä aiheuttaa kosteus- ja homeongelmien riskin – mutta nekin ovat harvinaisia ja ilmaantuvat yleensä ainoastaan, jos rakennustöissä on hutiloitu eikä rakennuksen tilaa tarkkailla mittauksilla kohtuullisin väliajoin.

Mitä tarkoittaa design-talo?

Design-talolla voidaan tarkoittaa yleisesti ns. muodikkaita, moderneja taloja, mutta myös Design-Talon brändiä. Kyseessä on Pohjolan Design-Talo Oy:n brändi, jonka kautta myydään erilaisia moderneja taloja ja projekteja.

Yleensä design-talo terminä tulee mieleen, kun selaa netin blogeja, joissa talojen sisustus ja arkkitehtuuriset elementit on viety usein niin taidokkaasti pitkälle, että ne ovat jo itsessään omina kokonaisuuksinaan designia kuin mikä tahansa sisustustavara tai muodikas vaate. Netin blogit ovatkin tuoneet modernit ja innovatiiviset ratkaisut kaikkien ulottuville, eikä enää tarvitse hankkia paperisia lehtiä joiden pohjalta ideoida – laajemman tietopankin saa nykyään auki vaikka kotisohvalta läppärillä.

Mitä tarkoittaa ekotalo?

Ekotalolla tarkoitetaan ennen kaikkea luontoystävällistä taloa, joka on eristetty hyvin ja joka rasittaa luontoa ja kukkaroa mahdollisimman vähän. Ekotalo pyritään aina rakentamaan luonnonmukaisista materiaaleista modernien, keinotekoisempien vaihtoehtojen sijaan. Aina parempi on, mitä lähempää nämä materiaalit saadaan hankittua – näin materiaalien kuljetus ei aiheuta suurta hiilijalanjälkeä ympäristölle. Ekotalo pyrkii myös kunnioittamaan lähiympäristönsä kulttuurihistoriaa – tämä näkyy yleensä ulkonäöllisissä ja arkkitehtuurisissa ratkaisuissa. Ekotalo pyritään lämmittämään aina mahdollisimman ekologisin menetelmin – yleensä esim. puulla.

Ekotalo on yleensä ”kuution” muotoinen ja kaksikerroksinen. Tällä pyritään minimoimaan karkaavan lämmön määrä, jotta lämmityskustannukset pysyisivät kurissa mahdollisimman hyvin. Lämmityskustannuksien perusteella ekotaloja voidaan luokitella matalaenergia- tai passiivitaloiksi, sekä energiaa itse tuottavaksi plussaenergiataloiksi.

 • Matalaenergiatalo
  • Lämmittämiseen tarvitaan neljäsosa vähemmän energiaa kuin mitä vastaavankokoinen, ei-ekologinen talo vaatii
 • Passiivitalo
  • Passiivitalo ei hukkaa lämpöä lähes ollenkaan. Se on eristetty viimeisen päälle. Passiivitaloissa tulee kiinnittää huomiota koneelliseen ilmanvaihtoon, jotta elementit eivät homehdu, ja jotta sisätiloihin kulkeutuu tarpeeksi happea
  • Passiivitaloissa on paksut seinät, mitkä eristävät hyvin ääntä
 • Plussaenergiatalo
  • Tuottaa enemmän energiaa, mitä ehtii itse kuluttamaan
  • Energiaa tuotetaan yleensä aurinkopaneeleilla
  • Suomessa hankala toteuttaa talvella, kesällä sähkön ostamistarve tippuu lähes nollaan aurinkoisten kelien ansiosta
  • Ylimääräinen sähkö myydään julkiseen käyttöön, julkiseen sähköverkkoon
  • Erityisen toimiva ja suosittu ratkaisu eteläisemmässä Euroopassa

 

Mitä eko- ja design-talot maksavat?

Kuten arvata saattaa, moderneilla tekniikoilla ja ideoilla rakennetut talot maksavat hieman enemmän kuin perinteisemmät ratkaisut. Kolikon kääntöpuoli on kuitenkin se, että talo säilyttää arvonsa yleensä muita paremmin, lisäksi laskeneet lämmityskustannukset maksavat korkeat rakennuskustannukset vuosien vieriessä säästöinä itsensä takaisin. Yleensä ekotalo maksaa 5-10 % enemmän rakentaa kuin ”normaali” vastine, mutta se tuo energiansäästöinä rahan takaisin n. 10 vuodessa, jonka jälkeen se on jo edullisempi kuin tavallinen talo.