Onko vertaislaina fiksu tapa rahoittaa kodin hankintoja?

Vertaislaina on laina, jossa luotonantajana toimii yksi tai useampi yksityinen taho, yleensä toinen ihminen. Vertaislainapalveluissa hakijat voivat asettaa hakemuksensa julkiseen listaukseen, josta sijoittajat voivat sitten valita haluamansa lainat joita rahoittaa. Mitä riskialttiimpi laina-asiakas, sitä korkeampi korko lainalla yleensä on. Vertaislainojen korko liikkuu yleensä 20-40 prosentin välillä, ja näillä katetaan yleensä hyvin lainan aiheuttamat riskit ja kulut.

Vertaislaina toimii lähes pikavipin lailla

Vaikka vertaislainalle tarvitsee aina luotonantajia, kun koron asettaa tarpeeksi korkealle, sitä saa yleensä nopeasti. Parhaimmillaan lainan saa jopa hetken sisällä lainan hakemisesta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että vertaislaina ei ole pikavippi, eikä sitä tarjoa mikään yksittäinen yritys, vaan lainaa saa yksityishenkilöiltä (ja joskus yrityksiltä). Yksi toinen samankaltaisuus mikä pikavipillä ja vertaislainalla on, on se että vertaislainaa saa haettua nopeasti kätevän nettihakemuksen kautta. Nettihakemuksen voi täyttää niin puhelimella, tabletilla kuin tietokoneellakin. Joudut kuitenkin kirjautumaan palveluun verkkopankkitunnuksillasi, jotta voit varmistaa henkilöllisyytesi ja tehdä vankkaa tunnistautumista vaativia toimenpiteitä, kuten rahaan liittyviä sopimuksia.

Vertaislainassa lainaajana toimii toinen ihminen

Toisin kuin perinteisissä luotoissa, vertaislainoissa lainaajana toimii toinen ihminen. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi sijoittaa rahaa vertaislainapalveluihin ja saada korkoa sijoitukselleen. Samoin voit menettää rahasi kuten missä tahansa sijoituksessa. Tässä tilanteessa sijoituksen mureneminen tapahtuu yhtiön konkurssin sijaan luottotappion muodossa. Sen takia sijoittajan näkökulmasta on erityisen tärkeää sijoittaa rahaa ainoastaan sellaisiin lainaajiin, jotka vaikuttavat mahdollisimman luotettavilta. Luottoriskin arvioiminen on hankalaa, ja siinä eivät onnistu aina edes suuret luotonantajat. Älä siis lannistu, jos jotkin sijoitukset kariutuvat – kuten missä tahansa sijoittamisessa, riskiä voi hajauttaa sijoittamalla yhden tai kahden kohteen sijaan useaan lainaan. Näin et menetä koko pottia, vaikka jokin laina ajautuisi perintään etkä saisi saataviasi takaisin.

Vertaislaina tulee maksaa takaisin siinä missä muutkin lainat

Vaikka vertaislaina ei ole perinteinen pankkilaina, siinä lainaajaa sitovat normaalit lainaehdot siinä missä muissakin lainatuotteissa. Lainalle määritellään korko, takaisinmaksusuunnitelma ja sitovat ehdot. Ehdoissa määritellään mm. miten toimitaan, jos lainan hakija ei maksa velkojaan suunnitelman mukaisesti takaisin, tai jos lainaaja jättää kokonaan lainan maksamatta.

Jos et maksa lainaasi ajoissa takaisin, lainasi siirtyy perintätoimiston työpöydälle. Pahimmassa tapauksessa menetä luottotietosi. Tämä hankaloittaa erilaisten sopimusten ja liittymien solmimista huomattavasti, minkä takia on erityisen tärkeää maksaa velat moitteettomasti takaisin.

Vertaislainaa voi saada myös ilman luottotietoja, mutta silloin joudut todennäköisesti maksamaan korkeampaa korkoa – sen avulla katetaan luottotappion riski. Luottotiedottoman tulee miettiä erityisesti, onko lainan hakeminen välttämätöntä – jos et ole maksanut ennenkään velkojasi ajoissa, onko mahdollista että et kykene maksamaan näitäkään velkoja?

Vertaislainalla ei saa rahoittaa uhkapelejä

Monilla käy mielessä, voisiko vertaislainalla rahoittaa esimerkiksi vedonlyöntiä tai nettikasinoiden pelejä. Tämä on vaarallista ajattelua, sillä ”koitan voittaa tappioni takaisin velkarahalla” ajaa pelaajan erittäin todennäköisesti todella hankalaan henkilökohtaiseen taloustilanteeseen. Jos sinulla ei ole nytkään varaa pelata, miten kuvittelet että lainan hakeminen auttaa tilannetta? Vertaislainojen lainaehdoissa voidaan myös mainita, että luottoa ei saa käyttää uhkapeleihin. Saatat siis samalla rikkoa lainaehtoja. Nyrkkisääntönä voidaankin pitää, että velkarahalla ei saisi ikinä pelata uhkapelejä tai muita pelejä, joissa panostetaan omaa varallisuutta sattuman varaan.