Oletko onnekas uuden asunnon omistaja? Onnea! Asunnon ostaminen on yksi elämän kohokohtia – se on uuden ajan alku, sillä uusi koti ei ole pelkästään seinät ja katto, vaan lämmin kotipesä, jonka päälle voi rakentaa uusia elämänsuunnitelmia ja tavoitteita. Asunnon ostaminen tietää kuitenkin ison määrän työtä, sillä joudut siirtämään koko omaisuutesi paikasta A paikkaan B sekä hoitamaan monenlaisia juoksevia asioita.

Ostin asunnon – mitä nyt?

Uuden asunnon ostanut kokee usein heti ensimmäisenä tunteena joko ahdistuksen tai innostuksen.

Asunnon ostaminen on monille suurin kertaostos ja -sijoitus, jonka koko elämänsä aikana tekee. Pieni ensijärkytys on siis täysin normaalia. Yksi suurimmista huolista, jonka erityisesti omakotitaloasujat sekä puutalo-osakkeen ostaneet kokevat, on homeen pelko. Suomalaisista kodeista on löytynyt viime aikoina paljon homeongelmia ja muita terveysongelmia aiheuttavia tekijöitä. Tämä on kodinostajan pahin painajainen – älä kuitenkaan vie stressaamista överiksi, sillä jos kuntotarkastukset on tehty oikein ja kauppakirjassa on ehto homeettomasta kodista, myyjä joutuu ongelmatilanteessa purkamaan kaupan ja saat rahasi takaisin.

Järkytyksen vastakohta, innostus, on toinen tunne jonka tuntee uuteen kotiin astuessa. Uusi asunto on tilaisuus muovata kohteesta täysin omanlainen – juuri minulle sopiva kotipesä. On kyse sitten sisustuksesta, pienestä pintaremontista tai totaalisesta seinien kaatamisesta, uuteen kotiin astuessa pääset toteuttamaan omia visioitasi juuri, niin kuin haluat – onhan kyseessä kuitenkin juuri sinun kotisi!

Vanhan asunnon valmistelu uudelle asukkaalle

Vaikka oletkin juuri hankkinut uuden asunnon, joudut silti siivoamaan ja muuten valmistelemaan asunnon uudelle asukkaalle. Pelkästään imurointi ei riitä, vaan lattiat on hyvä pestä ja pinnat pyyhkiä. Tämä on reilua, ja haluaisit varmasti itsekin tulla mieluummin puhtaaseen kuin törkyiseen uuteen asuntoon. Ahkera siivoaminen on erityisen tärkeää, jos olet pitänyt asunnossa lemmikkejä. Ethän halua aiheuttaa uudelle asukkaalle allergiaoireita?

Vanhojen sopimusten irtisanominen tai siirtäminen

Muista lopettaa kaikki sopimukset, jotka olet tehnyt vanhaan osoitteeseen – sekä siirtää ne, joita haluat jatkaa.

  • Nettiliittymä
  • Lehtitilaukset
  • Sähkösopimus
  • Muut tilaukset

Muuttaminen

Ensimmäinen konkreettinen asia, mikä uuden asunnon ostaneelle tulee tehtäväksi, on muutto. Muuton kesto vaihtelee tavaran määrästä riippuen tunneista viikkoihin. Useimmat suomalaiset joutuvat palkkaamaan muuton yhteydessä lisäapua joko kuljetuskaluston tai suoranaisen lihasvoiman muodossa. Pienen irtaimiston omaavat henkilöt kuten opiskelijat pääsevät kuitenkin vähemmällä, ja joskus koko omaisuus saattaa mahtua jopa pariin reppuun ja lätkäkassiin. Materia ei aina tee onnelliseksi, ja ainakin tässä kohtaa tavaran pieni määrä voi olla jopa ilonaihe!

Muuttoa tulee valmistautua erityisesti tavaroiden pakkaamisen muodossa. Yleisin tavaroiden kuljetusmuoto ovat pinottavat muuttolaatikot. Niihin voi asettaa monenlaisia esineitä, ja ne voi pinota halutessaan joko limittäin tai kätevästi päällekkäin – näin saat paljon laatikoita tarvittaessa pieneen tilaan. Huomaathan, että särkyvät astiat ja muut herkät esineet tulee pakata erityisellä huolella. Herkät esineet ja astiat voi pinota esimerkiksi kuplamuovin ja sanomalehtien väliin – näin esineet eivät hakkaa toisiinsa kiinni, ja voit kuljettaa tavaroita ilman huolia siitä, että lempimuki tai -lautanen särkyy.

Opas uuden asunnon ostaneelle – miten säästä
Tagged on: