Ovatko timantit hyvä sijoitus?

Timanttien arvonvaihtelu on suurta. Niiden hintaan vaikuttavat kiven koko, mutta samankokoisen kiven hinta saattaa vaihdella jopa tuhansia euroja. Tärkeää timantin luokittelu, sillä ne luokitellaan puhtauden, värin sekä hionnan mukaan. Koolla ei siis sinällään ole niin suurta merkitystä, mikäli timantin muut luokittelut ovat huipputasolla.

Kuten myös kultaa, timantin kokoa mitataan karaateissa. Karaatti on 0,2 grammaa per painoyksikkö. Timantin puhtaudella tarkoitetaan kivessä ilmenevien halkeamien sekä epäpuhtauksien määrää. Puhdas timantti on clarity. Ajansaatossa timantin kehittyessä siihen on saattanut jäädä esimerkiksi muita alkuaineita ja ne vaikuttavat timantin ulkonäköön. Puhtauden asteikko vaihtelee täysin puhtaasta (luokka FI) sulkeumia sisältävään kiveen (luokka P tai I). Suomessa myytävät kivet ovat useimmiten näiden väliltä, luokkaa VS tai VSS. Tällaisissa timanteissa on vain pieniä sulkeumia, eikä niitä voi havaita silmin.

Väriä (colour) määritellään kirkkaasta kellertävään ja se merkitään aakkosilla. Nämä merkinnät alkavat D:stä. Silloin kyseessä on kirkas ja väritön kivi. K-luokan timantti on silmin havaittavasti keltainen. Värilliset timantit ovat asia erikseen, sillä usein väri on saatu aikaan käsittelyllä. Mikäli luonnosta löytyy värillinen timantti, sen voidaan jo lähtökohtaisesti sanoa olevan erittäin harvinainen ja myös hyvin arvokas kivi.

Timanteista puhuttaessa on myös syytä ottaa huomioon hionta (cut). Se on ulkonäköön vaikuttava seikka ja mikäli hionta tehty huippulaatuisesti, se myös nostaa timantin arvoa. Pyöreä eli briljanttihionta on yleisin hiontatapa. Silloin timantin ominaisuudet ovat parhaimmillaan ja valo hajoaa eri spektreihin. Tällöin saadaan esiin paras mahdollinen timantin loisto. Hionnassa on kuitenkin huomioitava kivien erimuotoisuus. Toiseen kiveen sopii toisenlainen hionta kuin toiseen.

Timanttien sanotaan olevan naisen paras ystävä. Ilman niitä elämä on karua. Mikäli on aiemmin sijoittanut kultaan, poikkeaa timanttisijoittaminen siitä monin tavoin. Verotuksellisesti timantista tulee maksaa 24 prosenttia arvonlisäveroa. Kun taas kullasta ei tarvitse tätä valtiolle suorittaa. Alaa on opiskeltava, että timanttisijoittamisessa olisi järkeä, mutta näinhän se on jokaisen sijoituskohteen osalta.

Kun kultasijoittaja sijoittaa arvometalliin, siihen ei sisälly työtä. Kultaa voi verrata sijoituksena raakatimantteihin, mitä matti meikäläinen ei pysty edes ostamaan mistään. Kun timanttisijoittaja ostaa kiven, hän ostaa myös työtä sekä designia. Siinä on suurin ero näiden kahden sijoitusmuodon välillä. Mikäli sijoittaja ostaa kaulakorun, jossa on timantti, tällöinkin sijoittaja ostaa sekä timantin, työtä että designia.

Kun ostat timantin, on tärkeää määritellä sen laatu sekä muut ominaisuudet. Noin satasen tutkimuksella saa kiven arvioitua. Kun ostaa isomman timantin, on paras ratkaisu ostaa sellainen timantti, jossa on tutkimuksesta jo olemassa oleva paperi.

Suomessa timanttisijoittajien määrä on vielä melko harvalukuinen, kun taas kultaan sijoittajia on jo huomattavasti enemmän. Kultaa ostavia yrityksiäkin on jo huomattava määrä, mutta samaa ilmiötä ei löydy timanttien saralta.

Koska hionnan määrittely on hankalaa ja siltikin ehdottoman tärkeä osa tämän alan sijoittajalle, on se hyvin haasteellista verraten kullan arvonmääritykseen. Eikä siitä tee yhtään helpompaa se, että arvioijat saattavat antaa täysin toisistaan poikkeavan lausunnon kivestä. Melkoinen villi länsi valloillaan.

Amerikkalaisyhtiö Rapaport seuraa timantin markkinahintoja. Sen tiedot perustuvat toimittajille tehtyihin markkinakyselyihin. Kuten kullalla, timanteilla ei ole samankaltaista hintanoteerausta, joka päivittyy kuten kullan markkina-arvo.

Ehkä voitaneen todeta, että timantit ovat sijoitus, sillä niiden arvolla ei ole romahdusvaaraa. Mutta kyllä timanttienkin hinnat notkahtelevat suhdanteiden suhteessa, mutta ei kuitenkaan niin herkästi kuin esimerkkinä ollut kulta. Timanttien realisointi on otettava huomioon, mikäli mielii sijoittajaksi tähän vaativaan lajiin.

Lähteet:

www.talouselama.fi

www.kauppalehti.fi