Rahaa netistä – voiko netissä oikeasti tienata?

aikki ovat varmasti kuulleet tyypeistä, jotka tienaavat satoja euroja päivässä pelkästään netistä. He eivät siis käy normaaleissa töissä, vaan hankkivat elantonsa täysin internetin palveluiden avulla. Miten tämä sitten käytännössä onnistuu?

Suuri osa netissä paljon rahaa tienaavista henkilöistä on keksinyt jonkun ovelan rahareiän, mitä kukaan muu ei ole huomannut. Tämä on kuitenkin erittäin hankalaa, ja vain harva onnistuu löytämään sopivan raon, jonka kautta pystyy oikeasti tienaamaan tuhottomasti rahaa – puhutaan siis satojen tuhansien vuosiansioista. Tällaisia ansioita tienaavat esimerkiksi sellaiset henkilöt, jotka ovat perustaneet suositun verkkopalvelun ja päässeet ensimmäisenä käsiksi potentiaaliseen käyttäjäkuntaan, millaista ei välttämättä ole ennen ollut. Näissä tilanteissa tulot koostuvat pääasiassa mainostuloista ja esimerkiksi subscription-mallin jatkuvista tilauksista.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinä et voisi alkaa tienaamaan rahaa netissä. Sitä voi nimittäin tehdä myös tavallisemmin keinoin: erilaisia töitä tekemällä. Tärkeintä on, että sinulla on jokin taito josta asiakas haluaa maksaa, esimerkkejä:

  • Kirjoittaminen
    • Blogitekstit, sivustojen tekstit, mainostekstit
  • Ohjelmointi
    • Erilaiset sovellukset, verkkopalvelut ja verkkosivustot
  • Kuvankäsittely
    • Erilaisten mainosten ja bannerien suunnittelu, muun visuaalisen materiaalin suunnittelu
  • Käännöstyöt

Fiverr.com – postaa keikkasi nettiin ja odota tilauksia

Fiverr.com on palvelu, johon voit ilmoittaa erilaisia palveluita ja muita juttuja, joita voit myydä ja mitä muut haluavat ostaa. Tavanomaisesti Fiverrin kautta ostetaan esimerkiksi blogitekstejä, verkkopalveluiden sun muiden materiaalien tuottamista ja muita pienimuotoisia ja keikkaluontoisia töitä. Voit esimerkiksi postata keikan otsikolla ”Myydään logo 20 dollarilla”, minkä jälkeen asiakas voi tilata sinulta logon esimerkiksi ravintolalleen. Tämän jälkeen voit vain palauttaa logon palvelun kautta asiakkaalle, ja saat maksun töistäsi.

Fiverrin provisio on 20 % myynneistä, niinpä esimerkiksi 20 dollarin myynnistä Fiverr ottaa 4 dollaria, ja sinulle jää käteen 16 dollaria. Provisiolla katetaan ylläpitokulut ja muut palvelun tuottamiseen kuluvat ostot.

Upwork.com – Selaa keikkoja ja tee tarjous

Upwork.com on palvelu, jossa palvelua kaipaava asiakas ilmoittaa usein omasta tarpeestaan, esimerkiksi otsikolla ”Verkkosivujen bugin korjaus”. Tämän jälkeen freelancerit voivat lähettää asiakkaalle tarjouksia työn hinnasta, ja asiakas voi valita tarjouksista mieluisimman. Tämän jälkeen asiakas ja freelancer tekevät yhteistyötä ja lopuksi asiakas tilittää maksun työstä työntekijälle. Upworkin huono puoli on se, että palvelussa on nykyään runsaasti nälkäpalkalla työskenteleviä intialaisia ja esimerkiksi bangladeshilaisia yrityksiä, jotka myyvät palveluitaan halvimmillaan jopa 2 dollarin tuntipalkalla. Voi olla siis hankalaa löytää työtä, ellet ole tavanomaista taitavampi freelancer.

Gengo.com – Tee käännöksiä ja tienaa rahaa

Gengo.com on palvelu, joka yhdistää kääntäjät ja käännöstä tarvitsevat asiakkaat. Gengoon kääntäjäksi päästäkseen työntekijän tulee läpäistä kielikoe. Kielikokeita on standard, pro- ja proofreader-tasoille.

Kun olet suorittanut standard-tason kokeen, voit ottaa vastaan standard-tason töitä, joista maksetaan $0.05 per sana. Jos olet taitava kääntäjä, voit kokeilla pro-tason koetta. Jos läpäiset sen, työstäsi maksetaan $0.10 per sana. Pro-tason kääntäjät pääsevätkin hyville tuntipalkoille. Proofreader-tason työntekijät ovat yleensä koulutettuja kääntäjiä, ja niitä paikkoja ei ole yleensä auki – suurin osa Gengon freelancereista onkin standard- tai pro-tasolla.

Gengon huono puoli on se, että työntekijöitä on paljon ja keikkoja ei tolkuttoman paljon. Monet Gengon freelancerit käyttävätkin esimerkiksi RSS-lukijoita ilmoittamaan avoimista töistä välittömästi, ja ne menevätkin kuumille kiville – usein työ otetaan vastaan sekuntien sisällä sen ilmoittamisesta.