Talopakettien hinnat

Talopakettien hinnoissa on suuria eroja, sillä pakettien sisältö vaihtelee rajusti asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Joillekin saattaa riittää pieni, 50-60 neliön pirtti, kun taas toinen haluaa talopaketiltaan enemmän – suurimmillaan talossa saattaa olla jopa useita kerroksia ja satoja asuinneliöitä. Talopakettien hintoja nostattaa myös se, jos asiakas haluaa kustomoida pakettia esimerkiksi erilaisilla pinta- ja keittiökalusteratkaisuilla. Useimmiten talopakettiin kuuluu oletuksena vain perustason varustelu, ja monet haluavatkin päivittää esim. halvahkon laminaatin kalliimpaan parketti- tai lautalattiaan.

Mistä talopaketin hinta koostuu?

Talopakettien hinnat koostuvat tarvikkeista, työstä ja firman katteesta. Suomalaisen rakennustyöntekijän palkka on Euroopan tasolla melko korkea, minkä myötä suuri osa hinnasta muodostuukin nimenomaan työstä – niin asiantuntija- kuin rakennustyöstäkin. Talopakettia miettivän tulee kuitenkin muistaa, että rakennusprojekti tuo mukanaan aina pitkän listan erilaisia kuluja. Talo tulee liittää kunnallistekniikkaan, lisäksi erilaisten lupien ja tarkastusten hankkimiseen ja maksamiseen kuluu paljon aikaa ja rahaa. Talopaketteihin ei myöskään aina sisälly itse talon pihaa, minkä myötä senkin perustamiseen ja kunnostamiseen tulee varata vähintään muutaman tuhatta euroa: viimeisen päälle laitettu piha saattaa nielaista jopa 10 000 euroa.

Kuinka halvalla talopaketin voi saada?

Teoriassa talopaketin voi saada hyvinkin halvalla. Esimerkiksi Kastellin Economy-malliston peruspaketit ovat edullisimmillaan alle 40 000 euroa, toki erilaisten työ- ja urakkakustannusten myötä muuttovalmiin paketin hinta voi nousta 140 000 euroon asti. Talopaketin kustannuksia voi karsia eniten tekemällä itse joitain osia työstä. Ulkopuolelta muuttovalmiin talon, jossa vaativimmat rakenteet ja työt on jo tehty, saa halvemmalla kuin muuttovalmiin talon, ja ns. talon luurangon voi saada jopa alle 50 000 eurolla. Mitä taitavampi ja ahkerampi rakennusmies olet, sitä enemmän saat talopaketin kuluja karsittua omalla työllä.

Kuinka paljon talopaketti voi enimmillään maksaa?

Talopakettiin voi halutessaan polttaa myös paljon rahaa. Talopaketin hintaa nostattaa erityisesti laadukas varustelu ja ennen kaikkea suuri neliömäärä. Rakennusmateriaalit tuovat myös oman kustannuseränsä, ja mitä kalliimpaa materiaalia käytetään, sitä korkeammalle talopaketin kustannukset nousevat. Ehkäpä kallein talopaketti tällä hetkellä (maaliskuussa 2017) on Visbyn Basso-kivitalo. Siinä on 185,5 neliömetriä, neljä makuuhuonetta, kaksi WC:tä, kaksi parveketta ja kaksi kerrosta. Nimensä mukaisesti se on kivitalo. Basso-kivitalosta joutuu pulittamaan lähes 420 000 euroa, mikä tekee siitä yhden kalleimmista talopaketeista. Mutta kuten tiedämme, laatu maksaa, eikä Basso-kivitalo ole poikkeus. Kalliimman talopaketin rakennuksessa on yleensä laadukkaammat ja tyylikkäämmät arkkitehtuuriset ja sisustukselliset ratkaisut. Kun halvin talopaketti saattaa näyttää joidenkin silmään enemmänkin kuutiolta jossa on ikkunat, kalliimpien talopakettien hintaan sisältyy uniikkeja ja viimeiseen asti mietittyjä elementtejä, jotka eivät varmasti jätä tiukintakaan arkkitehtuurikriitikkoa kylmäksi.

Mistä talopaketin voi tilata?

Talopaketteja valmistaa Suomessa moni yritys. Vaikka edullisimpien talopakettien ominaisuudet ovat pitkälti hyvin samankaltaiset, varsinkin edullisinta korkeammissa hintaluokissa näkyy eri valmistajien erot rakenteiden ja rakennustyön edistymisnopeuden saralla. Kannattaa lukea netistä eri foorumeilta kokemuksia erilaisten yritysten työn laadusta.

 

Talopaketteja voi tilata mm. seuraavilta yrityksiltä:

  • Omatalo
  • Kastelli
  • Teri-Talot
  • Älvsbytalo
  • Muurametalot
  • Sievitalo
  • Honka
  • Suomen Kodikas-Talot
  • Jämerä