Talous haltuun kun elämä yllättää

Kaikesta hyvästä tahdosta ja suunnitelmista huolimatta elämä yllättää. Edessä voi odottamatta olla avioero, työttömyys tai vakava sairastuminen. Muiden murheiden keskellä myös talous joutuu kovaan testiin. Täydellistä romahdusta on helpompi väistää, jos pystyy kaiken keskellä pitämään jonkinlaisen otteen taloudesta ja pyrkii aktiivisesti hoitamaan myös raha-asioitaan, vaikka voimat ovatkin koetuksella.

Avaa kaikki posti, vaikka kuinka rahattomana tekisi mieli sysätä laskukuoret sivuun ja paeta sitä tosiasiaa, että muu maailma jatkaa pyörimistään ja eläminen täällä vie koko ajan rahaa. Ihannetilanteessa säästössä on useamman kuukauden elämisen kattava puskurirahasto. Ikävä kyllä nykyisessä pätkätöiden ja korkeiden hintojen maailmassa sellaista on harvoin ollut mahdollista säästää ennen kuin kriisi iskee. Jos edes luottokortissa on joitakin tonneja käyttövaraa, niin sekin on jo hyvä yritys tähän suuntaan.

 

Karsi heti pois kaikki mahdolliset turhat kulut, peru lehdet, maksulliset jäsenyydet, siirrä kampaajat ja matkat ja ravintolassa syömiset hamaan tulevaisuuteen, kestät kyllä hetken ilman ylellisyyksiä ja nautitkin niistä enemmän, kun talouden pohja on kunnossa.

 

Pinoa laskut tärkeysjärjestykseen, pyri maksamaan ensin vuokra ja asumiskulut. Sitten mahdollisuuksien mukaan osamaksu- ja leasinglaskut sekä luottokortit. Myös verot ja vakuutusmaksut ovat suoraan ulosottokelpoisia, varsinkaan verottaja ei juuri jousta, vakuutuksista voi sentään soittaa ja sopia. Sen jälkeen voit katsoa, jääkö elämiseen tarpeeksi rahaa. Jos seuraava tilipäivä tai muu tulopäivä ei ole tiedossa, soittele suoraan kaikille mahdollisille laskujen lähettäjille ja pyri sopimaan eräpäivän siirrosta tai maksun jakamisesta osiin. Ethän voi tietää, kuinka kauan joudut odottamaan päätöksiä ja tarvitset nyt käytettävissä olevat rahat ruokaan ja muuhun elämiseen määräämättömän ajan.

 

Jos on mahdollista maksaa monta pientä laskua tai yksi iso, maksa ne pienet. Vältyt joka puolelta tulvivilta muistutuslaskuilta ja kumuloituvilta perintäkuluilta. Ison laskun voi usein pilkkoa osiin melko pienillä kuluilla, jos on liikkeellä ennen eräpäivää. Asunto-, opinto ym.  lainoista on mahdollista maksaa pelkkiä korkoja jopa vuoden ajan. Sovi asia reippaasti pankin ja takaajien kanssa.

 

On iso ero, onko rahaa luvassa jonakin määräpäivänä tulevaisuudessa, vaikka pienempikin määrä, silloin kyseessä on kassavirtaongelma, selviät kyllä kaikista kuluistasi, kunhan karsit menot minimiin ja siirrät laskujen eräpäiviä mahdollisuuksien mukaan. Aika korjaa tilanteen, kunhan et elä yli varojesi. Tilanne on paljon huonompi, jos rahantulo on loppunut kokonaan ja joudut odottamaan tukipäätöksiä. Silloin on parasta pyytää suoraan apua, toimeentulotukea, diakonian apua ja tietysti myös ihan suoraa apua ystäviltä ja sukulaisilta. Se voi tuntua vaikealta, mutta useimmat voivat ymmärtää tilanteesi ja haluavat auttaa. On lannistavaa ja hankalaa joutua muiden murheiden keskellä vielä huolehtimaan rahasta. Taloustilanteen selvittäminen, budjetin tekeminen ja reipas yhteydenotto velkojiin usein helpottaa ahdistusta ja huolta. Ethän missään tapauksessa ole ensimmäinen, jolle elämä heittä yllättäviä haasteita eteen, eikä hankala tilanteesi ole myöskään pysyvä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa lähdet hoitamaan asioitasi, sitä paremmin tulet selviämään. Jos et mitenkään jaksa kohdata laskujen pinoa ja lähteä hoitamaan asioitasi, pyydä joku ystävä avuksi ja aloita vaikka kuinka pienin askelin ottamaan tilannetta hallintaan.